32 kratkometražna filma na repertoaru Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film“

Foto: sr.uhvatifilm.org

Novi Sad – Međunarodni filmski festival „Uhvati film“ održaće se od 11. do 15. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, a publika će biti u prilici da pogleda 32 kratkometražna filma iz svih krajeva sveta.

Pod sloganom „Pokrenimo promene„, ovaj 21. Festival po redu prvog dana će ponuditi izbor filmova sa prethodnih izdanja Uhvati film-a, koje je spremio tim Festivala.

Gledaoci će biti u prilici da pogledaju filmove Viki, Gluva ljubav i Lica, koji će ih podsetiti zašto je Uhvati film festival filmova koji menjaju perspektive.

Od četvrtka, 12. oktobra do nedelje, 15. oktobra, od 18h u Kulturnom centru Novog Sada, publika će uživati u 29 kratkometražnih filmova iz 18 država sveta.

Iz organizacije navode da su filmovi igrani, dokumentarni i animirani, uz napomenu da su sve projekcije besplatne.

U četvrtka, 12. oktobra, održaće se tribina „Pokrenimo promene: snaga pojedinca„, a gošća će biti Milica Knežević, aktivistkinja, koja svoj profil na društvenim mrežama koristi za širenje svesti o pristupačnosti i rušenje stereotipa i predrasuda prema osobama sa invaliditetom.

Naredni dan, 13. oktobar rezervisan je za temu umetnosti, a u okviru tribine: „Pokrenimo promene: Snaga umetnosti“, gostovaće autor filma „Hortenzija“ iz Albanije, Gentian Minga i producent turskog filma „Nečuvene stvari“, Fatih Başdemir. Oni će zajedno sa publikom govoriti o moći filma da utiče i menja stvarnost.

U subotu, 14. oktobra, tema dana je ljubav.

Na tribini „Pokrenimo promene: snaga ljubavi i strasti“, David Todorović, autor filma „Treća sreća“ iz Crne Gore i aktivistkinje Sanja Marković i Anđela Stojanović, govoriće o predrasudama prema osobama sa invaliditetom kao partnerima i zapitati se da li je ljubav svima dozvoljena?

Festival se završava razgovorom u nedelju, 15. oktobra, „Pokrenimo promene: snaga porodice“.

Gošće su: Jelena Šebez, poznatija po svojim profilima na društvenim mrežama kao „Jelena dnevnik autistične mame“ i Tatjana Poljak, predsednica Udruženja Realno koje je pokrenulo inicijativu da i osobe sa mentalnim invaliditetom nakon 18. godine imaju personalne asistente.

Ove dve hrabre mame ističu važnost podrške porodice osobama sa invalidetom, ali i važnost sistemske podrške.

Kao i prethodne godine, svi filmovi će biti opisno titlovani, audio-opisani i sinhronizovani na srpski. Govorni sadržaji prevode se na srpski znakovni jezik.

Bioskop Kulturnog centra Novog Sada, gde se održava Uhvati film, pristupačan je za osobe sa motoričnim invaliditetom. Time, Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji filmski festival u regionu, jer je pristupačan osobama sa motoričkim invaliditetom, Gluvim i slepim osobama.

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, a već 21 godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnas, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner, kao i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…