30. solarna elektrana sa udelom građana u Beču

Foto: Wien Energie/ Johannes Zinner

Beč – Bečko energetsko preduzeće „Wien Energie“ pušta u rad 30. solarnu elektranu sa udelom građana i počinje sa prodajom akcijskih paketa.

U ovoj prvoj fazi samo korisnici usluga gradskog saobraćajnog preduzeća „Wiener Linien“ imaju mogućnost da kupe pakete.

U drugoj otvorenoj fazi prodaje od 2. maja 2024. godine svi zainteresovani mogu da kupe do pet solarnih paketa do isteka zaliha. Na taj način korisnici ne samo da štite klimu podržavajući solarnu elektranu, već i finansijski profitiraju.

Kupci dobijaju vaučer u visini uložene sume i mogu da ga iskoriste kako bi platili račun za struju ili u okviru bajkšering ponude gradskog saobraćajnog preduzeća.

Postoji i mogućnost dodatne zarade koja zavisi od broja sunčanih sati tokom godine. Jedan paket košta 250 evra i sadrži varijabilnu premiju koja zavisi od proizvodnje.

Putem korisničkog portala kupci mogu uživo da prate proizvodnju struje u postrojenju. „Wien Energie“ garantuje minimalan mesečni iznos od 52,80 evra po paketu tokom pet godina.

Prva solarna elektrana sa udelom građana je otvorena 2012. godine. Tada su se paketi rasprodali u roku od nekoliko sati.

Do danas se 12.200 Bečlija uključilo u regionalnu proizvodnju ekološke struje investirajući preko 40 miliona evra kroz desetine hiljada akcijskih paketa, prenosi Kancelarija grada Beča.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…