16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

Organizacijama koje pomažu ženama koje su pretrpele nasilje godišnje se javi više od 10.000 njih. Mreža žena protiv nasilja zatražila je od države da podrži formiranje jedinstvenog SOS telefona za žrtve nasilja.

Mreža žena protiv nasilja je zatražila i podršku organizacijama koje pružaju specijalizovane usluge za žene žrtve muškog ili porodičnog nasilja, prenosi Beta.

Traže se i strože kazne za nasilnike, da proganjanje bude krivično delo i osnivanje kriznih centara za žrtve silovanja.

Predstavnica Mreže Aleksandra Nestorov kaže da se organizacijama javljaju žene koje često ne mogu da dođu do državnih institucija jer nemaju dokumenta, ali i zato što ove organizacije pružaju usluge za koje u državnim institucijama ne postoji ni potrebno obrazovanje ni interesovanje.

Predstavnica Romskog centra za žene i decu Daje Nada Đuričković rekla je da su ovakve institucije važne za Romkinje, jer čak 45 odsto njih ne poseduje lične isprave, ili ne ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu.

Romkinje se i dalje bore sa nedostatkom dokumenata, pristupom zdravstvenoj zaštiti i stvarima koje ljudi smatraju lako dostupnim. One su vaspitane da sve moraju da istrpe. Svaka druga živi u nasilju, a svaka treća je doživela seksualno nasilje„, istakla je Đuričković.

Srbija se kao potpisnica Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama obavezala da oformi jedinstveni SOS telefon za celu Srbiju i to de morati uskoro da se desi, kaže Vesna Jarić, predstavnica zajedničkog projekta UN „integrisani odgovor na nasilje prema ženama“.

Predstavnica organizacije Iz kruga Lepojka Čarević Mitanovska rekla je da su žene sa invaliditetom koje trpe nasilje često nevidljive, jer ne mogu same da se obrate institucijama za pomoć, a da čak i kada se obrate institucije nisu dovoljno stručne da im pruže pomod.

Žene nemaju kome da se obrate. Nijedan Centar za socijalni rad nije dostupan. One preživljavaju nasilje i u institucijama sistema. Žene sa invaliditetom ne mogu da zatvore vrata ili odu, jer im u svakodnevnim aktivnostima pomaže onaj ko ih zlostavlja„, kaže Čarević Mitanovska.

Mreža žena protiv nasilja navela je da je veoma važno da jedinice lokalnih samouprava u svojim budžetima predvide i sredstva za pomod specijalizovanim organizacijama, jer u suprotnom nede modi da pružaju pomod svojim korisnicama.

Povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama od sutra počinje kampanja „16 dana aktivizma“, koja de trajati do 10. decembra.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…