132. Kritična masa u Beogradu posvećena mentalnom zdravlju

bicikl

Beograd – U Beogradu je održana 132. Kritična masa – zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u preko 300 gradova širom sveta, a koja je ovog puta bila posvećena mentalnom zdravlju.

Bicikli su se okupili na Trgu Nikole Pašića, a zatim biciklima obišli beogradske psihijatrijske bolnice da bi na kraju, u Ministarstarstvu zdravlja za novu ministarku zdravlja Danicu Grujičić predali Program o zaštiti mentalnog zdravlja za period 2019-2026.

Predsednica udruženja građana „Ulice za biciklisteSmiljana Popov izjavila je da su poražavajuće statistike o stanju mentalnog zdravlja naše nacije.

Najnovija istraživanja kažu da je svaki treći stanovnik Srbije izložen mentalnim bolestima, a svaki šesti zreo za intervenciju psihijatra. Sve više smo zbog stresa i načina života izloženi anksioznosti, depresiji i razlicitim vrstama mentalnih oboljenja o kojima se ne govori dovoljno„, rekla je Popov.

Ona je svima preporučila da voze bicikl, jer se svi biciklisti osećaju mnogo raspoloženije, vedrije i optimističnije.

Telo vam radi i luče se hormoni raspoloženja. Vozim bicikl poslednjih 10 godina i osećam se mnogo bolje i relaksiranije kada dolazim i odlazim sa posla„, poručila je Popov.

Ona ističe da naučna istraživanja pokazuju da je biciklizam jako zdrav.

To je odličan lek protiv svih tih bolesti, a i na vazduhu ste, u kontaktu sa okruženjem. To je jedna laka aerobna fizička aktivnost koja nije mnogo zahtevna, a izuzetno je zdrava za organizam„, istakla je Popov.

An Mari Ćurčić iz Pokreta za mentalno zdravlje kaže da joj je drago što je 132 kritična masa posvećena mentalnom zdravlju.

Ako nam je išta dobro donela pandemija korona virusa, onda je to veća briga o mentalnom zdravlju. Iskreno se nadam da ćemo ne samo danas, već svaki dan činiti tu kritičnu masu koja ruši predrasude, stereotipe i stigmu zbog koje mnogo ljudi koji imaju problema sa mentalnim zdravljem nikada ne potraži lekarsku pomoć„, poručila je Ćurčić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…