01.jula Miksalište zatvara svoja vrata

Kulturna organizacija „Mikser“ obavestila je javnost da distributivni centar za pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka „Miksalište“, koje se nalazi na novoj adresi u Gavrila Principa 15, u beogradskoj Savamali, obustaviti rad na neodređeno vreme u petak, 1. jula, dok se ne steknu uslovi za normalan rad prihvatilišta.

Veliki priliv izbeglica poslednjih nedelja koji na Miksalištu prevazilazi brojke od pet stotina dnevno, nadrasta mogućnosti i kapacitete centra koji se već par meseci logistički i finansijski održava u životu isključivo resursima matične organizacije – Miksera, koji više ne može da podnosi sam finasijske, bezbedonosne i komunalne rizike koje ovakva aktivnost nosi. Dodatni i možda još važniji problem predstavljaju nesolidarnost i veoma jasno izraženo nezadovoljstvo stanara i vlasnika poslovnih objekata u zoni oko Miksališta ovolikom fluktuacijom ljudi, što otežava rad Miksališta i neminovno implicira kreiranje održivog i uređenog sistema pomoći izbeglicama u celom reonu Savamale.

Kulturna organizacija organizacija „Mikser“ ističe da će se obratiti za pomoć Komesarijatu za izbeglice,  Vladi Republike Srbije, UNHCR-u, gradu Beogradu i ostalim organizacijama sa kojima odlično sarađuje, u najboljoj nameri da zajedničkim snagama naprave funkcionalan i dobro koordinisan sistem pomoći izbeglicama u Savamali, kao tranzitnoj zoni Beograda gde su izbeglice skoncentrisane od početka krize, bez obzira na postojanje i naporan rad izbegličkog centra u Krnjači. Takav sistem mora podrazumevati poštovanje komunalnih, sanitarnih i bezbedonosnih kriterijuma pružanja pomoći izbeglicama, ali i razumno uvažavanje primedbi stanara i vlasnika poslovnih objekata u kvartu.

Miksalište je humanitarni centar nastao kao građanski odgovor na izbegličku krizu u čiji rad je uključen veliki broj humanitarnih organizacija kao što su UNHCR, Fondacija Ana i Vlade Divac, Praxis, Save the children, Médecins du Monde, CARE international, NRC, Novosadski humanitarni centar, Oxfam, Terre Des Homes, Lifegate, Karitas, Čovekoljublje i mnogi drugi. Za godinu dana postojanja preko 130 000 izbeglica je dobilo direktnu pomoć u hrani, odeći, obući, medicinskim pregledima, edukaciji.

Kao distributivni centar, tim Miksaišta je svakodnevno slao humanitarnu pomoć na granice i na taj način pomagao najugroženijim izbeglicama, posebno u zimskom periodu. U radu Miksališta je pomagalo preko 1200 volontera iz preko 68 zemalja sveta. Miksalište je ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade „Doprinos godine Evropi“ koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji kao i Međunarodni evropski pokret.

Tim Miksališta je  uveren da samo zajedničkim naporom države, civilnog sektora, međunarodnih humanitarnih organizacija, ali i većom solidarnošću žitelja Savamale, može se doći do održivog rešenja, pogotovu zbog nadolezećeg letnjeg perioda koji pospešuje migracije. Oni smatraju da sudoneli razumnu i odgovornu odluku i nadaju se da će ovaj zastoj u radu „Miksališta“ biti zapravo početak stvaranje jedne solidarne i odgovorne koalicije svih aktera na humanitarnoj sceni.

Izvor: Kulturna organizacija organizacija „Mikser“

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…