Civilno društvo odbija da učestvuje u lažiranom procesu za izbor članova REM-a

Civilno društvo

Beograd, 20. novembar 2016. (Građanske inicijative) – Preko pedeset organizacije civilnog društva iz Srbije zahtevaju od Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine da obustavi ponavljanje postupka izbora za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (Savet REM) iz redova civilnog društva i vrati skupštini na glasanje već postojeći predlog. 

Ovlašćeni predlagači iz civilnog društva neće učestvovati u ponovljenom postupku čiji je jedini cilj pokušaj izbora politički podobnog kandidata.

Na sednici Narodne skupštine od 14. oktobra 2016, poslanici vladajuće većine nisu glasali ni za jednog od dva predložena kandidata civilnog društva.

Zbog ovakve odluke Narodne skupštine, ovlašćeni predlagači su pokrenuli i upravni spor zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima, kojim je slobodna procena Narodne skupštine ograničena na dva punovažno predložena kandidata. Time što nije izabrala ni jednog od njih, Narodna skupština je izašla iz zakonom utvrđenih ovlašćenja. Ponavljanjem postupka predstavnici vladajuće većine pokazuju da ne žele nezavisne predstavnike u Savetu REM-a.

Ovlašćeni predlagači za člana Saveta REM-a nastavljaju svoju podršku (Milanu Antonijeviću i Snežani Stojanović Plavšić). Ponavljanje postupka nije u skladu sa duhom zakona koji predviđa autonomiju ovlašćenih predlagača da izaberu svog predstavnika. Jedini legalni korak je vraćanje istog predloga Skupštini do izbora jednog od predloženih kandidata.

Podsećamo na seriju političkih opstrukcija koje su već pratile ovaj proces od samog početka. Opstrukcije jasno ukazuju na nedostatak političke volje parlamentarne većine da poštuje zakone koje je sama usvojila. Prva faza procesa obeležena je pokušajem da se iznudi izbor Gorana Pekovića predlaganjem od strane sportskih udruženja, a njegova kandidatura je prihvaćena od strane Odbora iako ovi predlagači  ne ispunjavaju zakonske uslove.

Kao kandidat sa najmanje glasova, isključen je iz daljeg izbora od strane ovlašćenih predlagača iz redova civilnog društva. Ipak, Gorana Pekovića je nekoliko meseci kasnije, 14. oktobra 2016. godine izabrala Narodna skupština za člana Saveta REM-a kao kandidata ispred udruženja elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji, što ukazuje na političko instruiranje i ovog procesa.

U cilju poštovanja vladavine prava, prava dece i slobode izražavanja i medija, još jednom apelujemo na Odbor za kulturu i informisanje da obustavi ponavljanje postupka i pre odluke suda. Predstavnici ovlašćenih predlagača ispred organizacija civilnog društva doprineće poboljšanju medijske scene samo ako su izabrani na legitiman i legalan način.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…